november 9

0 comments

Stem bij de verkiezingen op een regionale kandidaat

By Peter Hovens

november 9, 2020


Het CDA maakt zich in zijn verkiezingsprogramma sterk voor een regionaal kiesstelsel om een betere band te krijgen tussen volksvertegenwoordigers en hun kiezers.

Met dat laatste met ik het zeer eens. Indacht het begrip ‘volkssoevereiniteit’ is een sterke band tussen kiezers en gekozenen een absolute voorwaarde. 

De vraag is of je daarvoor een regionaal kiesstelsel nodig hebt. Het CDA geeft zelf het goede voorbeeld door een kandidatenlijst te presenteren met – zoals ze zeggen – ‘herkenbare gezichten uit de regio’. Ik snap niet waarom je dan nog een regionaal kiesstelsel nodig hebt. Immers de hoge posities op de lijst kennen een goede regionale spreiding. 

De PvdA zoekt ook naar een versterking van de band, maar kiest ervoor om voorkeursstemmen zwaarder te laten wegen. Interessante gedachte, maar wat betekent dit? Telt elke uitgebrachte stem op de lijsttrekker voor 1 en op de andere kandidaten voor 2? En als de lijsttrekker een man is en de nummer twee een vrouw, wat zijn dan de voorkeursstemmen voor deze vrouw? Kortom, hoe bepaal je of een uitgebrachte stem een voorkeursstem is?

Je weet waarschijnlijk dat ik er een voorstander ben wanneer kandidaat-bestuurders afzien van een plek op de kieslijst, omdat dit de focus verschuift van het kiezen van de volksvertegenwoordiging naar de keus voor het bestuur. Lees mijn blog van enkele weken geleden.

Dat gaat nu ook weer gebeuren. Mark Rutte heeft aangekondigd weer premier te willen worden. Hugo de Jonge wil dat ook en dat geldt eveneens voor Sigrid Kaag. Ik schat in dat we Lodewijk Asscher aan dat rijtje kunnen toevoegen. Je kunt op je klompen aanvoelen dat de verkiezingen straks draaien om de vraag ‘Wie wordt de nieuwe premier?’

Dat is een slechte zaak. Want de verkiezingen zijn bedoeld om onze afgevaardigden te kiezen. Welke 150 mensen gaan ons als volk vertegenwoordigen in de Tweede Kamer?

GroenLinks en PvdA hebben aangekondigd alleen samen in een nieuw Kabinet te stappen. Hiermee nemen ze een voorschot op de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen. Daarmee voeden ze de discussie in de campagne met de vraag ‘Hoe ziet het volgende Kabinet eruit?’

Ik herhaal.

Dat is een slechte zaak. Want de verkiezingen zijn bedoeld om onze afgevaardigden te kiezen. Welke 150 mensen gaan ons als volk vertegenwoordigen in de Tweede Kamer?

De hele campagne en het mediacircus eromheen worden gedomineerd door de vragen over de premier en het Kabinet. Dat zuigt alle aandacht op en dat gaat ten koste van de aandacht voor alle regionale kandidaten. 

Tweede Kamerverkiezingen mogen wat mij betreft niet langer worden gekaapt voor bestuurlijke aangelegenheden. Dus beste CDA en PvdA, neem jezelf serieus en stop alle tijd, energie en campagnegeld in de regionale kandidaten, die maar een ding voor ogen hebben: het vertegenwoordigen van de achterban.

Ik hoor graag wat jij hiervan vindt.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail